ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΧΑΙΡΟΠΗΡΟΥΝΩΝ

Η σωστή συντήρηση των μαχαιροπήρουνων αυξάνει το κύρος κάθε επαγγελματικού χώρου στον οποίο χρησιμοποιούνται, επίσης προσδίδει μακρύτερο χρόνο ζωής στα αντικείμενα αυτά.
Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα συντήρησης, σύμφωνα με τις εγκυρότερες Ευρωπαϊκές προδιαγραφές προλαβαίνουμε τα πιο συνηθισμένα λάθη που παρατηρούνται ώστε να διατηρούμε σε άριστη κατάσταση τα μαχαιροπίρουνα μας:

  • ΕΛΕΓΧΟΣ – ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΟΥ
  • ΠΡΟΠΛΥΣΗ
  • ΠΛΥΣΙΜΟ
  • ΣΤΕΓΝΩΜΑ
  • ΓΥΑΛΙΣΜΑ
  • ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

ΕΛΕΓΧΟΣ – ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΟΥ
Είναι το σημαντικότερο στάδιο για την σωστή συντήρηση των μαχαιροπήρουνων. Είναι απαραίτητη η βελτίωση του νερού με ειδικές συσκευές (αποσκληρυντές, αντίστροφη όσμωση κλπ) σε περιοχές με σκληρό ή ακατάλληλο νερό για την αποφυγή φθορών των σκευών καθώς και των συσκευών της κουζίνας (αντιστάσεις κλπ).

ΠΡΟΠΛΥΣΗ
Είναι σημαντικό να εκτελείται αμέσως μετά την χρήση τοποθετώντας ξεχωριστά κατά προτίμηση το κάθε είδος (μαχαίρια, κουτάλια, πιρούνια κλπ) σε λεκάνη με νερό και ειδικό καθαριστικό. Όλα τα κομμάτια πρέπει να ξεπλένονται με ειδική βούρτσα πριν τοποθετηθούν στην παραπάνω λεκάνη, ειδικά εκείνα τα οποία έχουν στερεοποιημένα κατάλοιπα τροφών.
Η πρόπλυση δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνά μία λογική χρονική διάρκεια.
Επίσης το ειδικό καθαριστικό πρέπει να ξεπλένεται πριν το τελικό πλύσιμο.

ΠΛΥΣΙΜΟ
Αρχικά τα μαχαιροπίρουνα πρέπει να τοποθετούνται στα ειδικά ανεξάρτητα καλαθάκια των μπασκετών του πλυντηρίου πιάτων σε όρθια θέση, ξεχωριστά ανά είδος (μαχαίρια, κουτάλια, πιρούνια κλπ) για την αποφυγή εκδορών, εναπόθεσης αλάτων και του φαινόμενου της ηλεκτρόλυσης το οποίο παρατηρείται όταν πλένουμε μαζί διαφορετικά είδη μετάλλων. Επίσης όλα τα μαχαίρια τοποθετούνται με την λάμα προς τα πάνω.
Η προτεινόμενη θερμοκρασία λειτουργίας πλυντηρίου πιάτων είναι 60-70ο C . Είναι απαραίτητη η χρήση ειδικού αποσκληρυντικού, γυαλιστικού και υγρού απορρυπαντικού, τα οποία επιλέγονται με κριτήριο την ποιότητα του νερού της κάθε περιοχής.
Είναι απαραίτητη η χρήση ειδικών αποσκληρυντικών και απορρυπαντικών σε περιοχές με ακατάλληλο ή «σκληρό» νερό.
Οι περισσότερες από τις παραπάνω οδηγίες ισχύουν τόσο για πλύσιμο σε πλυντήριο πιάτων όσο και για πλύσιμο στο χέρι, σε αυτή την περίπτωση πρέπει να αποφεύγεται η χρήση σκληρού σύρματος πλυσίματος.

ΣΤΕΓΝΩΜΑ
Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται αμέσως μετά το πλύσιμο, ιδιαίτερα για όλα τα μαχαίρια. Όταν δεν γίνεται αυτόματα από το πλυντήριο πιάτων-σκευών συνιστάται η χρήση μαλακού και απορροφητικού πανιού για το στέγνωμα κάθε κομματιού ξεχωριστά.
Ειδικά στεγνωτικά μηχανήματα μπορούν να αντικαταστήσουν το χειροποίητο στέγνωμα, στην περίπτωση αυτή, δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά τα μηχανήματα, προκαλούν εκδορές στην επιφάνεια των μαχαιροπίρουνων, λόγω της μεταξύ τους κρούσης, έτσι επιταχύνεται δυσανάλογα η φθορά τους.

ΓΥΑΛΙΣΜΑ
Είναι απαραίτητο τόσο για τα ανοξείδωτα μαχαιροπίρουνα όσο και για τα επάργυρα μαχαιροπίρουνα. Η διαδικασία γυαλίσματος μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:

  • Γυαλιστική αλοιφή ή σπρέι: προτείνεται η χρήση τους, σε συνδυασμό με μαλακό πανί μόνο στα σημεία που παρουσιάζουν κηλίδες κλπ.
  • Με ειδικό μπάνιο: Λειτουργεί με εμβάπτιση των μαχαιροπίρουνων.
    Απαγορεύεται να εμβαπτίζονται τα μαχαίρια στα παραπάνω μπάνια καθόσον είναι πολύ πιθανόν να σκουριάσουν αν υπερβούμε τον μέγιστο χρόνο παραμονής.
  • Με ειδικό γυαλιστικό μηχάνημα το οποίο περιέχει μεταλλικά σφαιρίδια: Η συσκευή αυτή πετυχαίνει τον ιδανικό τρόπο γυαλίσματος.
    Συνίσταται η χρήση αυτής της συσκευής 1-2 φορές το μήνα για 3-5 λεπτά, ανάλογα με την κατάσταση των μαχαιροπήρουνων.
    Διευκρινίζεται ότι τα περισσότερα στεγνωτικά μηχανήματα δεν μπορούν να επιτύχουν γυάλισμα υπολειμμάτων αλάτων, τροφών κλπ δεδομένου ότι δεν είναι γυαλιστικά αλλά μόνο στεγνωτικά.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
Τα μαχαιροπίρουνα πρέπει να αποθηκεύονται σε χώρους που δεν έχουν υψηλή υγρασία, θερμαίνονται και αερίζονται ικανοποιητικά.
Τα επάργυρα μαχαιροπίρουνα χρειάζονται επιπλέον φροντίδα στην αποθήκευση τους : εκτός των παραπάνω δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με λάστιχα ή άλλες μεταλλικές επιφάνειες (χωρίς επαργύρωση) καθόσον αυτά τους προκαλούν οξείδωση, σε περίπτωση μακροχρόνιας αποθήκευσης συνίσταται η τοποθέτηση τους σε ειδικά πλαστικά σακουλάκια.


ΕΙΔΗ ΑΝΟΞΕΙΔΟΤΟΥ ΧΑΛΥΒΑ


13/0 ή 18/0: Περιέχει 13% ή 18% χρώμιο (0% νικέλιο). Προσφέρεται για κατασκευή μαχαιριών μονοκόμματων και φθηνής ποιότητας κουταλιών-πιρουνιών. Είναι μαγνητικός.
18/8 ή 18/10: Περιέχει 18% χρώμιο και επιπλέον 8% ή 10% νικέλιο. Προσφέρεται για κατασκευή κουταλιών-πιρουνιών υψηλής ποιότητας και είναι ιδανικός για σκληρή χρήση. Είναι αντιμαγνητικός. Διευκρινίζεται ότι είναι ανορθόδοξη η κατασκευή μονοκόμματων μαχαιριών από αυτό το είδος χάλυβα (καθόσον αυτός δεν σκληραίνεται) γι αυτό και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην χρήση τους, ιδιαίτερα σε αντίξοες συνθήκες (ακατάλληλο νερό, χρήση ακατάλληλων χημικών κλπ).

ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΙΘΑΝΗ ΑΙΤΙΑ ΛΥΣΗ
Επιφανειακές κηλίδες Οξείδωσης (μετά την χρήση) στα ανοξείδωτα μαχ/να (ιδίως στα μαχαίρια) belaki arthrwn Ακατάλληλο (σκληρό) νερό belaki arthrwn Χρήση ανάλογου αποσκληρυντικού και απορρυπαντικού ή αποσκλήρυνση του νερού.
belaki arthrwn Διαβρωτικά κατάλοιπα τροφίμων παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα belaki arthrwn Σωστή και άμεση διαδικασία πρόπλυσης
belaki arthrwn Χρήση διαβρωτικών ή ακατάλληλων χημικών ή καθαριστικών (χλωρίνη, ξύδι αδιάλυτο κλπ) belaki arthrwn Πλήρης αποφυγή χρήσης τους
Επιφανειακές κηλίδες οξείδωσης στα επάργυρα μαχ/να belaki arthrwn Τοποθέτηση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα σε επαφή με ανοξείδωτα μαχ/να belaki arthrwn Χρήση ειδικού γυαλιστικού
belaki arthrwn Τα μαχ/να παραμένουν υγρά μετά το πλύσιμο belaki arthrwn Άμεσο στέγνωμα μετά το πλύσιμο
belaki arthrwn Χρήση ακατάλληλων καθαριστικών, γυαλιστικών κλπ belaki arthrwn Χρήση ειδικού γυαλιστικού
Αποκόλληση στρώματος αργύρου (επαργύρωσης) από επάργυρα μαχαιροπίρουνα belaki arthrwn Συχνή χρήση ειδικού τύπου μπάνιων, ακατάλληλων καθαριστικών – χημικών κλπ belaki arthrwn Χρήση ειδικού γυαλιστικού-στιλβωτικού μηχανήματος με σφαιρίδια ή κατάλληλων γυαλιστικών