ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ
|
Η σωστή χρήση των πορσελάνων διασφαλίζει μακροχρόνια διατήρηση σε άψογη κατάσταση και άριστη εμφάνιση τους. Παρακαλούμε ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες συντήρησης και αποφύγετε τα συνηθέστερα λάθη διατηρώντας τα πιατικά σας σε άριστη κατάσταση:
- ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
- ΠΛΥΣΙΜΟ
- ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ Το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο προκαλεί φθορές στα πιατικά είναι τα χτυπήματα στις άκρες τους (chipping). Αυτό προκαλείται από χτυπήματα μεταξύ τους κατά την διάρκεια των διαφόρων σταδίων χρήσης : τοποθέτηση, επανασυλλογή, πλύσιμο, αποθήκευση κλπ. Ακόμα και στις καλύτερες πορσελάνες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για αποφυγή χτυπημάτων καθ’ όλη την διαχείριση τους. Το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η φθορά της υάλωσης, η οποία προκαλείται κατά το στοίβαγμα των πιατικών. Πρέπει να αποφεύγεται το στοίβαγμα σε μεγάλο ύψος. Ένα άλλο πρόβλημα είναι το θερμικό σοκ. Παρότι η πορσελάνη αντέχει έως πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αυτές δεν πρέπει να συμβαίνουν απότομα : τοποθέτηση από ψυγείο ή κατάψυξη σε φούρνο ή το αντίστροφο, τοποθέτηση παγοκύβων σε ζεστά ή καυτά σκεύη κλπ.
ΠΛΥΣΙΜΟ Προτιμείστε ειδικές πλαστικές σπάτουλες για τον καθαρισμό των πιατικών. Χρησιμοποιείτε απαραίτητα ειδικές πλαστικές μπασκέτες με ανάλογα χωρίσματα ώστε να μην χτυπούν μεταξύ τους. Μην τοποθετείτε άλλα αντικείμενα διαφορετικής σκληρότητας μαζί με τις πορσελάνες όπως ανοξείδωτα, υαλικά κλπ. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται διαφορετικά υλικά καθαρισμού (όπως διαβρωτικά οξέα κλπ) από τα συνιστώμενα απορρυπαντικά.
ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ Κάποια ευπαθή αντικείμενα όπως τα φλιτζάνια πρέπει να αποθηκεύονται στις ειδικές μπασκέτες πλυσίματος. Τα πιατικά είναι καλύτερο να τοποθετούνται σε ειδικά πλαστικά κιβώτια με κάποιο ειδικό υλικό ανάμεσα τους, πάντα ξεχωριστά κατά είδος και μέγεθος.
|
ΕΙΔΗ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ
|
- «Γερμανική Σχολή» : είναι η επικρατέστερη σκληρή πορσελάνη παγκοσμίως καθώς παράγεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου (εκτός Μ. Βρετανίας).
- Παράγεται με 2 ψησίματα (950ο C – 1.440ο C). Έχει το σκληρότερο δυνατό υάλωμα, είναι η ανθεκτικότερη στο πλυντήριο πιάτων, έχει καλή αντοχή στα άκρα (chipping) και δεν περιέχει μόλυβδο. Τα ντεκόρ τα οποία ψήνονται μέσα στο υάλωμα (τεχνική inglaze) έχουν την μεγαλύτερη δυνατή αντοχή.
- «Αγγλική Σχολή» (Vitrified) : είναι η δεύτερη επικρατέστερη σκληρή πορσελάνη παγκοσμίως και παράγεται κυρίως στην Μ. Βρετανία με 2 ψησίματα (1.200ο C – 1.050ο C): έχει μεγαλύτερη αντοχή στα άκρα (chipping) από την «Γερμανική Σχολή» αλλά μειονεκτεί στην σκληρότητα του υαλώματος: παρουσιάζει γρήγορη φθορά καθώς και το φαινόμενο του «γραψίματος» από μεταλλικά αντικείμενα (metal marking). Επίσης μειονεκτεί συνήθως στο βάρος των αντικειμένων με δεδομένο ότι τα αντικείμενα είναι συνήθως βαρύτερα (δυσκολότερη διαχείριση).
- «Κινέζικη Σχολή» (Πορσελίτης): αποκαλείται μαλακή πορσελάνη καθότι μειονεκτεί στην αντοχή της. Παράγεται κυρίως στην Κίνα με 1 ψήσιμο (900ο C) και φθηνές πρώτες ύλες. Είναι πολύ ευαίσθητη σε κρούσεις, το υάλωμά της δεν αντέχει στην τριβή, παρουσιάζει το φαινόμενο του «γραψίματος» (metal marking) καθώς και μικρότερη αντοχή στο πλυντήριο πιάτων. Μειονεκτεί συνήθως και στο βάρος των αντικειμένων. Παρότι η αρχική τιμή αγοράς είναι συνήθως φθηνότερη από τα άλλα είδη πορσελάνης, αποβαίνει συνήθως ακριβότερη λόγω της μικρής της αντοχής σε μακροχρόνια χρήση.
- Υπάρχουν και άλλα είδη πιατικών εκτός τα παραπάνω τα οποία όμως δεν χρησιμοποιούνται ευρέως για επαγγελματική χρήση λόγω συγκεκριμένων μειονεκτημάτων τους όπως:
- Πορσελάνη BONE CHINA (περιέχει αναλογία σκόνης οστών),
- Πορσελάνη STONEWARE (πυρίμαχη),
- Οπαλίνη (γυαλί απλό ή δύσθραυστο),
- Μελαμίνη (πλαστικό ως πρώτη ύλη) κλπ.
|
ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ
|
ΠΡΟΒΛΗΜΑ |
|
ΠΙΘΑΝΗ ΑΙΤΙΑ |
|
ΛΥΣΗ |
Φθορά στις άκρες των πιατικών (chipping) |
|
Βίαια κρούση μεταξύ τους |
|
Αποφυγή βίαιων χτυπημάτων ειδικά μεταξύ ακμών
|
|
|
Κακή ποιότητα πορσελάνης π.χ. πορσελίτης |
|
Αποφυγή χρήσης κατώτερης ποιότητας πορσελάνων
|
Γρήγορη φθορά υαλώματος |
|
Κακό στοίβαγμα πιατικών |
|
Στοίβαγμα σε λογικό ύψος |
|
|
Κακή ποιότητα υαλώματος π.χ. πορσελίτης |
|
Αποφυγή χρήσης κατώτερης ποιότητας πορσελάνων
|
Σπασίματα επιφάνειας λόγω θερμικού σοκ |
|
Απότομη μεταβολή θερμοκρασίας |
|
Αποφυγή απότομων αλλαγών θερμοκρασίας σκευών
|
Μεταλλικό «γράψιμο» στην επιφάνεια |
|
Χρήση ακατάλληλων μετάλλων μικρής σκληρότητας (πολύ μαλακά) |
|
Χρήση μόνο κατάλληλων μετάλλων ποιότητας 18/0 ή 18/10
|
|
|
Κακή ποιότητα πορσελάνης π.χ. πορσελίτης |
|
Αποφυγή χρήσης κακής ποιότητας πορσελάνης |
|