ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΤΗΡΙΩΝ

Η σωστή συντήρηση των ποτηριών συμβάλει στο μεγαλύτερο χρόνο ζωής τους και φυσικά στην καλύτερη εμφάνιση τους αναβαθμίζοντας έτσι το κάθε χώρο στον οποίο χρησιμοποιούνται.
Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα συντήρησης προλαβαίνουμε τα συνηθέστερα λάθη και διατηρούμε σε άριστη κατάσταση τα ποτήρια μας:

  • ΕΛΕΓΧΟΣ – ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΟΥ
  • ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
  • ΠΛΥΣΙΜΟ 
  • ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

ΕΛΕΓΧΟΣ – ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΟΥ
Είναι απαραίτητη η βελτίωση του νερού με ειδικές συσκευές σε περιοχές με σκληρό ή ακατάλληλο νερό για την αποφυγή επικάθισης αλάτων κλπ στην επιφάνειά τους, τα οποία δημιουργούν αίσθηση θολώματος.

ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ
Η συνηθέστερη αιτία φθοράς των ποτηριών είναι το μηχανικό σοκ : βίαια χτυπήματα μεταξύ τους καθώς και με άλλα αντικείμενα όπως μαχαιροπήρουνα, πορσελάνες κλπ. Καλύτερη αντοχή σε μηχανικό σοκ παρουσιάζουν τα δύσθραυστα υαλικά (tempered) λόγω της ειδικής τους επεξεργασίας χωρίς όμως, ακόμα κι αυτά, να είναι άθραυστα. Η δεύτερη συνηθέστερη αιτία φθοράς είναι το θερμικό σοκ. Αυτό προκαλείται με απότομες μεταβολές θερμοκρασίας των υαλικών όπως τοποθέτηση παγοκύβων σε ζεστό ποτήρι κλπ.

ΠΛΥΣΙΜΟ
Τοποθετείτε πάντα κάθε ποτήρι στην ειδική πλαστική μπασκέτα του χωρίς να έρχεται σε επαφή με οποιοδήποτε άλλο υλικό ή άλλα ποτήρια.
Η θερμοκρασία πλύσης δεν πρέπει να ξεπερνά τους 55ο C. Υψηλότερες θερμοκρασίες πλυσίματος μπορούν να θολώσουν και να αχρηστεύσουν τα ποτήρια σας. Χρησιμοποιείτε πάντα το σωστό απορρυπαντικό και γυαλιστικό. Ρυθμίστε σωστά την πίεση του νερού της συσκευής σας για αποφυγή φθορών.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ
Αποθηκεύετε πάντα τα υαλικά σας στις ειδικές πλαστικές τους μπασκέτες.


ΕΙΔΗ ΠΟΤΗΡΙΩΝ

Απλό γυαλί: είναι το πιο συνηθισμένο γυαλί και παράγεται με ψήσιμο στους 1.500ο C. Υπάρχουν 2 είδη γυαλιών : το πρεσαριστό και το φυσητό. Συνήθως το πρεσαριστό έχει μεγαλύτερες μηχανικές αντοχές αλλά μικρότερη διαύγεια από το φυσητό.
- Δίσθραυστο γυαλί: παράγεται με τις ίδιες πρώτες ύλες και τον ίδιο τρόπο με το κανονικό γυαλί αλλά έχει μία επιπλέον θερμική επεξεργασία η οποία το καθιστά δύο φορές (το ελάχιστο) πιο ανθεκτικό σε μηχανικά και θερμικά σοκ από το κανονικό γυαλί. Αν και συνήθως είναι ακριβότερο από το κανονικό γυαλί αποτελεί μία άριστη επένδυση για κάθε επαγγελματία.
- Κρυσταλλίνη: ειδικής κατασκευής πολύ λεπτό γυαλί με χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν στο κρύσταλλο: πολύ μεγάλη διαφάνεια, τέλειος ήχος μικρών κρούσεων, τεράστια αντοχή στο πλυντήριο πιάτων.
Το μοναδικό της μειονέκτημα είναι η μικρότερη αντοχή της σε μηχανικά σοκ σε σχέση με το απλό γυαλί.

 
ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΙΘΑΝΗ ΑΙΤΙΑ ΛΥΣΗ
Φθορά στις άκρες των ποτηριών belaki arthrwn Βίαιες κρούσεις με τα ίδια ή άλλα αντικείμενα. belaki arthrwn Αποφυγή βίαιων χτυπημάτων.

belaki arthrwn Προτίμηση χρήσης δίσθραυστων ποτηριών.

Απότομη καταστροφή ποτηριών λόγω θερμικού σοκ. belaki arthrwn Απότομη αλλαγή θερμοκρασίας. belaki arthrwn Αποφυγή απότομης αλλαγής θερμοκρασιών.

belaki arthrwn Προτίμηση χρήσης δίσθραυστων ποτηριών.

Μόνιμο θάμπωμα των ποτηριών. belaki arthrwn Πλύση σε θερμοκρασία άνω των 55ο C. belaki arthrwn Πλύσιμο σε θερμοκρασίες μέχρι 55ο C.

Επικάθιση αλάτων στην επιφάνεια των ποτηριών . belaki arthrwn Σκληρό ή ακατάλληλο νερό πλύσης.

belaki arthrwn

 

belaki arthrwn

Βελτίωση νερού πλύσης.

Χρήση συνιστώμενων απορρυπαντικών - γυαλιστικών.